Szennyvízmérés Kisokos

Kötelező a szennyvízmérés? Mikor érheti meg a szennyvízmérő alkalmazása? Milyen eszköz szükséges hozzá? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat, ha elolvassa az alábbi szennyvízmérésről szóló rövid összefoglalónkat. Azt gondoljuk, hogy a  naprakész jogszabályismeret és alkalmazás mindazon szakembereknek érdeke, akik felelősen gondolkodnak a hivatásukról, környezetükről, illetve akik meggondolják, hogy mire költik a pénzüket.

 

1. Mi az a szennyvízmérés?

Az úgynevezett „víziközmű törvény (2011. évi CCIX. törvény) végrehajtási kormányrendeletének (58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet) 1 § 12. bekezdése szerint a szennyvízmérés meghatározása a következő:

„fogyasztásmérő: a vízmennyiség vagy a szennyvízmennyiség Szennyvízmérés Kisokosmérésére szolgáló mérőeszköz:

 1. b) szennyvízmennyiség-mérő: a szennyvízhálózatba beépített – az áramló szennyvíz mennyiségének meghatározására szolgáló – kalibrált mérőeszköz (így például készülék, berendezés, műszer), ideértve annak tartozékait is:
 2. ba) átadási szennyvízmennyiség-mérő: az átadó és az átvevő szennyvíz-hálózatának csatlakozási pontján, vagy összekötő vezetéken, az átadó és az átvevő által egyeztetett helyen, az átadó által beépíttetett, kalibráltatott szennyvízmennyiség-mérő,
 3. bb) közműves szennyvízmennyiség-mérő: a szennyvíz mennyiségének mérésére alkalmas, a felhasználó által a víziközmű-szolgáltató jóváhagyásával beépített műtárgy, berendezés, amelyet a felhasználó akkreditált, kalibráló laboratórium igénybevételével hiteles használati etalonnal rendszeresen ellenőriz;”

 

2. A szennyvízmérés kötelező?

A válasz: nem kötelező.

A hivatkozott rendelet 63. § (1) bekezdése kimondja: „A szennyvízelvezetési helyről a szennyvízelvezető műbe kerülő szennyvíz mennyisége méréssel, mérés hiányában pedig az adott helyen felhasznált vízmennyiség alapulvételével állapítható meg.”

A legtöbb ingatlan nem rendelkezik szennyvízméréssel, a szennyvízelvezetés és tisztítás díjának kiszámlázása általában az elfogyasztott/felhasznált vízmennyiség alapulvételével történik.

 

3. Akkor miért, és mikor érdemes a keletkező és kibocsájtott szennyvíz mennyiségét megmérni?

A szennyvízmérés kialakításának gazdaságosságát érdemes időnként megvizsgálni. Több olyan vízhasználati mód, illetve tevékenység létezik, melyek esetében érdemes megfontolni a vízfelhasználás mérésétől elkülönülő szennyvízmérés kialakításának lehetőségét.

Ilyen lehet például, ha:

 •  megvásárolt/termelt víz egy része elpárolog

o   kohászat

o   fűtő, hűtőüzemek

 •       megvásárolt/termelt víz egy része beépül a termékbe

o   élelmiszeripar

 • pékségek, kenyérüzemek
 • konzervgyárak, gyümölcsfeldolgozók, lé üzemek
 • borászatok, pálinkafőzdék, sörgyárak

o   építőipar

 • betonüzemek
 • megvásárolt/termelt víz egy része vízjogi engedély alapján létesült egyedi szennyvíztisztító berendezésen keresztül kerül vissza a környezetbe

 

A fenti esetekben – nagy valószínűséggel – a kibocsátott szennyvízmennyiség mérése jelentős költségmegtakarítással járhat!

 

4. Milyen eszközökkel lehetséges a szennyvizek mérése?
MUT1000+MC608A indukciós áramlásmérő-átfolyásmérő

MUT 1000 +MC608A indukciós áramlásmérő/szennyvízmérő

Az ivóvízmérésben általánosan elterjedt mechanikus vízmérők, a szennyvizekben lévő darabos és szálas anyagok miatt az nem alkalmazhatóak.

A szennyvízméréshez a szennyvíz áramlás útjába akadályt nem gördítő, mozgó alkatrészeket nem tartalmazó mérőeszközök, vagy műtárgyak alkalmasak:

DN 50 – DN 300 mm méret között, mind a kialakítás, mind az időszakos kalibrálás vagy újrahitelesítés költségeit tekintve, a kereskedelmi forgalomban kapható szennyvíz mérésére alkalmas mérőeszközökkel történő szennyvízmérés javasolt.

Ezek a szennyvíz mennyiség mérők elsősorban indukciós áramlásmérők vagy ultrahangos vízmérők lehetnek.

A tervezett szennyvízméréséhez javasoljuk, hogy válassza a széles méretválasztékban és többféle csatlakozási kialakításban kapható, tág mérési tartománnyal rendelkező, üzembiztos, valamint a kialakítástól függően többféle kommunikációval is üzemeltethető EUROMAG indukciós áramlásmérő család mérőit.

 

5. Szükséges-e terv, vagy engedély a tervezett szennyvízmérés kialakításához?

Az ingatlanról kibocsátott szennyvíz mérése egy joghatályos elszámolás. Ennek kereteit jogszabályi előírások szabják meg.

A szennyvíz mérőhely kialakításához, illetve annak a felhasználó általi üzemeltetéséhez minimálisan a közüzemi szennyvíz elvezetését végző víziközmű szolgáltató hozzájárulása szükséges.

A szolgáltató a jóváhagyását a benyújtott tervek felülvizsgálatát követően adja meg, illetve már a tervegyeztetés során közli a jogszabályi hivatkozásokon alapuló előírásait, melyeket be kell építeni a tervbe.

A benyújtandó tervek általában elvárt tartalmi részei:

 • a szennyvíz mérőhely kialakításának közmű és statikai tervrészei
 • a szennyvíz mérőhely szerelvényezési tervrészei
 • a szennyvíz mérőhely elektromos (erősáramú megtáplálás és vezérlés / kommunikáció) tervrészei

A tervek több szakágat is érinthetnek, többféle egyeztetés felelősségével, ezért azt javasoljuk, hogy mindenképpen forduljon megfelelő szakemberhez, vagy szervezethez.

 

+1 Miért válassza cégünket?

Az ARAD Hungária Kft. 1989 óta a víztechnológiai megoldások piacának meghatározó képviselője. Munkánk minőségét az ISO 9001:2000 tanúsítvány is igazolja.

Nálunk nem csak egy mind műszaki tartalmában, de ár – érték arányban is kiváló szennyvízmérőt vásárolhat, hanem igényeinek megfelelően komplett szolgáltatást nyújtunk az alábbiak szerint:

 • Vállaljuk szennyvíz mérőhelyek komplett kialakítását, egyedi igényeknek megfelelően:
  • előzetes felméréssel,
  • tervezéssel,
  • a szükséges engedélyek beszerzésével,
  • kivitelezéssel,
  • beüzemeléssel.

 Online díjmentes ajánlat kérése