Arad Hungária Kft. cégtörténete 1989-től napjainkig

ARAD HUNGÁRIA KFT. cégtörténet

 

A kezdetek (1989 – 1993)

Cégünk első lépéseit a rendszerváltás környékén 1989-ben tette meg.

A nyitás és a friss levegő szellemében egy vállalkozó kedvű magyar vízmű – a mai Borsodvíz Zrt. jogelődje és egy nemzetközi vízmérőgyártó az Arad Ltd. közreműködésével történt meg. A Borsodvíz Zrt. oldaláról a magyar kínálat szélesítése, kiegészítése, az Arad oldaláról az éppen csak megnyílt magyar- illetve az európai piacra való bejutás lehetősége vezérelte a megalakulást. A kezdeti időszakban közös együttműködésként a Borsodvíz égisze alatt működtünk, majd a piac fejlődését és változását követve 1993-tól megalakult az Arad Hungária Kft.

 

Cégtörténeti középkor (1993 – 2004)

Annak ellenére, hogy ekkortól egyedüli tulajdonosunk az ARAD Ltd. vízmérőgyár volt, kapcsolatunk szerencsére nem szakadt meg korábbi partnerünkkel a Borsodvízzel.

Ezt mutatja, hogy akkoriban hoztuk létre a vízmérő javító, hitelesítő laborunkat, mely ma is Miskolcon a Borsodvíz területén működik.

Akkori tevékenységi körünk: Mechanikus vízmérők (ARAD), indukciós áramlásmérők (EUROMAG), illetve szabályzó szelepek (DOROT) forgalmazása és ezen eszközök javítása és hitelesítése.

Cégünk fejlődésben követte a magyar piac növekvő ütemét, amikor 2004-ben akkori tulajdonosunk értékesítette az Arad Hungária Kft-t magánszemélyek részére.

 

Jelen (2004 – )  „a Vevő került a középpontba”

A tulajdonosváltás, mely akkor még kétségeket okozott, mára bebizonyította, hogy jó döntés volt és hozzájárult cégünk és partnereink töretlen fejlődéséhez. A változást a piac is visszaigazolta, mert mára forgalmunk az akkori forgalmunk háromszorosára növekedett és így képesek voltunk a 2009-ben kezdődő gazdasági válságot sokkal könnyebben, forgalom csökkenés nélkül átvészelni.

Az új tulajdonosok új lehetőségeket és új szemléletet is hoztak számunkra, amelyet partnereink is örömmel fogadtak.

Az eddigi mérőgyártó-tulajdonos helyett a „VEVŐ került a középpontba.

Ettől kezdve, mivel már nem egy vízmérőgyár leányvállalata voltunk, megtehettük, hogy gyártóktól függetlenül, kizárólag a partnereink igényeinek figyelembe vételével, akár addigi konkurens termékeket is ajánlhattunk, attól függően, hogy mi az, ami a vevők elvárásainak jobban megfelel.

 

Tevékenységi körünk kibővült és mára a MÉRÉS – SZŰRÉS – SZABÁLYOZÁS tevékenység – hármas területén igyekszünk műszaki megoldásokat és hozzáadott értéket biztosítani Ügyfeleink számára.

Ennek érdekében jelentős termékpaletta fejlesztést hajtottunk végre, az adott területeken élenjáró gyártók megkeresésével, ezáltal beszállító partnereink száma megtöbbszöröződött:

  • ARAD Ltd. – mechanikus, ultrahangos vízmérők, 4. generációs távleolvasási rendszerek
  • Gioanola – mechanikus vízmérők
  • Baylan – mechanikus vízmérők, kompozit vízmérők, előrefizetős vízmérők
  • Euromag – indukciós áramlásmérők
  • Bermad – szabályozó szelepek, nyomásmenedzsment
  • Dorot – szabályozó szelepek, nyomásmenedzsment
  • ARI – légbeszívó- légtelenítő szelepek, nyomáslengés védelmi megoldások
  • AMIAD – mechanikus és automata öblítésű szűrők, szűrő rendszerek
  • Engelmann – hőmennyiségmérők, multi-utility távleolvasás (OMS), költségosztók

 

Jelenlegi alkalmazotti létszámunk 10 fő.

Miskolci telephelyünkön a raktár és a vízmérőjavítás kap helyet.

Budapesten a beszerzés, értékesítés, műszaki irányítás és pénzügy a fő feladatkör.

Külön előny érdekesség, hogy meglévő vízmérő javító laborunk, nemcsak a vízmérők, indukciós áramlásmérők kalibrálásánál, hitelesítésénél tesznek jó szolgálatot nálunk, hanem hidraulikus szabályzó szelepek és légtelenítő szelepek kalibrálásánál, javításánál is.

Ez az adottságunk egyedülálló a magyar piacon, és segít minket a nyomásmenedzsment programok, vízveszteség csökkentés és energia megtakarítás területén, ugyanakkor lehetőséget ad ilyen eszközök (nyomáscsökkentő szelepek, indukciós mérők, légtelenítők)  ellenőrző bevizsgálására, komplett felújítására és karbantartására – márkától függetlenül.

 

Rendezvények, szakmai napok látogatásaSzakmai előadás meghívó ARAD oldalra

Büszkék vagyunk arra, hogy lehetőségünk szerint minden magyar és nemzetközi kiállításon, konferencián részt veszünk. A magyar kiállítások a partnerkapcsolatok ápolásában segítenek, míg a nemzetközi kiállítások a beszállítói kapcsolatokban és a műszakilag értékes újdonságok felfedezésében és magyar piacra történő bevezetésében segítenek (IFAT München, WATEC Izrael, Wasser Berlin, Aquatech Amsterdam, IWA Waterloss management..stb.)

Ezek mellett saját képzésekkel, konferenciák, szakmai napok szervezésével (legutóbb nyomáslengések, csőtörés védelem szakmai napot szerveztünk, víz- és csatornaművek valamint vezető tervező cégek mérnökei számára), nemzetközi szakértők meghívásával igyekszünk partnereinket tájékoztatni. Külön öröm számunkra, ha Vízműves Partnereinknél szervezhetünk ilyen szakmai napokat, melyen nem csak egy kollégához de a vízműnél dolgozó összes kollégához tudunk eljutni, tájékoztatni aktuális tudásunkról és a műszaki újdonságokról.

 

Néhány terület az elmúlt évekből, melyekkel mi foglalkoztunk először:

2009-ben megalapítottuk Szlovák testvérvállalatunkat, az Arad Szlovákiát is, mely által szolgáltatásainkat a szomszédos országban is kínáljuk. Néhány apró siker Szlovákiából:

Komplett szűrőházak tervezése, kivitelezése, illetve a Kassai vízmű részére 2500 darab nagyátmérőjű Arad Octave ultrahangos vízmérő értékesítése (az összes kombinált és Woltman vízmérő kiváltása a vízmű területén).

Az elmúlt évek vízipari átalakításai, költségcsökkentései – vetélytársainkhoz hasonlóan –  minket is érintettek. A piaci átalakulás (neves gyártók tűntek/tűnnek el a magyar piacról) hatásait mi is átéljük, a vízművek számára megjelenő új terhek (közműadó, árbevétel csökkenés) minden beszállító munkáját negatívan befolyásolják. Ezek hatásait sikeresen tudjuk kompenzálni a jelenleg is tartó Ivóvíz minőség javító programokkal, ipari vevőink számának növelésével, sorozatos újdonságok bevezetésével és kedvező ár/érték arányú ajánlatainkkal (pl. kompozit vízmennyiségmérők) Vevőink számára.